КАКО ЈЕ ПУЖ СТИГАО У РАЈ

Ово је бајковити роман за децу чији су главни јунаци Мали Анђео и Мали Пуж – Принц Тајнопуж (ликови из Маштованке). На основу приче овог романа урађени су либрето и музика за истоимену дечју оперу.
Укратко:
На Небу живи Мали Анђео, на Земљи Мали Пуж. Мали Анђео је тужан јер се само игра, а нема никакво задужење као други анђели. Мали Пуж – Принц Тајнопуж је тужан јер је најспорији од свих пужева и зато се често изгуби. Велики Анђео одлучује да Малом Анђелу повери свето задужење да чува Краљевску Породицу Тајнопужева. На Небу се сви ишчуђују какво је то задужење – чувати пужеве?! Но, ако се узме у обзир да је Планета Земља пред уништењем, јер на њој више нема здраве хране, чисте воде, маште и љубави и да је острвце Тајнопужева последња нетакнута оаза, где ови пужеви у својим кућицама чувају тајне природе, задужење Малог Анђела постаје далеко озбиљније...
Напомена:
У плану је да ова књига изађе и као велика сликовница са илустрацијама у боји.

 

ОДЛОМАК ИЗ КЊИГЕ

ШТА СЕ ДОГАЂА НА НЕБУ А ШТА НА ЗЕМЉИ

На Небу живи Мали Анђео, најмањи од свих анђела. Он још нема никакво задужење, само се игра летећи чудесном Земљом Маште. Санка се по облацима. Спушта се дугом. Дува у чаробне балоне Меде Брчкала из којих настају нова необична створења. Бере најслађе трешње са Трешњобером. Има своју чаробну собу у Солитеру Мађионичару. Чича-Мича му прича безброј прича. Облак-Чаробњак уместо снега баца му кокице, а уместо кише – слаткише. Његове дадиље су Вила Маштованка и Вила Плетисанка. Оне га уче да свира на чудесној виолини из које излећу птице, облаци, звезде...    

     

На Земљи живи Мали Пуж, принц Тајнопуж, најмањи и најспорији од
свих Тајнопужева. О Земљи Маште приче му причa бака Велика
Тајнопужица, пријатељица Виле Маштованке и Виле Плетисанке.
Тајнопужеви у својим кућицама чувају Тајне Природе, тајне неба и
мора, шуме и кише, биљaка и животиња. А све те тајне - тајне су чисте
радости. И зато, највише тајни спава у кућици најрадоснијег од свих пужева и стога је код њих највеселији пар пужева – краљевски пар. А то су баш родитељи Малог Пужа.
Но, Мали Пуж има велики проблем. Када на ливадама пасе травицу са својом породицом, ако се мало заприча и заигра са неким цветом, мравићем или пчелицом, остали му некуд измакну и он не зна у ком су правцу кренули. Тада се страшно уплаши да је изгубио маму и тату, браћу и сестре, и толико вољену баку, и од страха се шћућури у својој кућици, а зато што је спор и немоћан да их стигне почне силно да плаче.


Међутим, ни на Небу није све тако радосно како се чини. Мали Анђео све више одбија да се шета са својим дадиљама вилама Маштованком и Плетисанком по Земљи Маште. Није му ни до свирања на чудесној виолини. Усамљује се и тужно гледа у једну тачку. Упркос својим чаробним штапићима виле не могу да се досете шта се то са њим наједном догађа и како да му помогну.

 

МАЛИ АНЂЕО ДОБИЈА СВОЈЕ СВЕТО ЗАДУЖЕЊЕ         

Одгонетку зна само Велики Анђео, старешина свих анђела. Мали Анђео пати јер још увек није добио никакво задужење. Сви анђели неког чувају и о нечему се брину, и тако расту у доброти и љубави, а њему нико ништа не поверава, као да желе да он заувек остане мали. У ствари, зна он то добро, они не верују да је он способан ни за какав озбиљан задатак и то је оно што га све више и више боли и мучи.
Али Рај је последње место у космосу где неко може и треба да буде тужан! Зато Велики Анђео ужурбано сазива збор свих анђела. И они, ево, долећу са свих страна света, са Земље и других мање или више удаљених планета... И, најзад, сви су ту и чекају помно да чују шта ће им ново објавити њихов племенити и мудри старешина - вољени Велики Анђео.
А он им рече:
-   Данас је важан космички дан јер свој задатак добиће и најмањи међу нама. Стога нек новом радошћу све звезде сину! Нек светлост нова обасја светове све! У част одлуке ове нека се одмах одржи велики Звездобал!
Али какав, какав је то задатак, питали су се сви? Шта би он, тако мали, могао да ради, кога да чува? Зар није прерано давати му задужења?
Мали Анђео сав је треперио од узбуђења. Коначно ће и он радити нешто важно и племенито!
-   Оче, оче, могу ли да замолим дадиље виле да позову на бал све моје пријатеље из Земље Маште?
Наравно да му је Велики Анђео одобрио да их све позове.
О како је било весело и свечано! Најлепше цвеће похитало је да својим присуством украси бал. Музика је извирала из свих звезда. А како су на Небу сви лагани и могу да лете и горе и доле и лево и десно, плесачи су лелујали на све стране васионом.
Стигао је и Тапшомет, који је, док су остали играли, непрестано тапшао. Из дланова су му излетала шарена летећа срца. Кога би год дотакла постајао је још радоснији.


Но, у једном трену зачу се великог звона звон и сви се зауставише тамо где су се нашли, јер знали су да куцнуо је објаве час. Глас Великог Анђеле пролете васионом свом:
-   Задатак Малог Анђела биће да на планети Земљи чува Kраљевску породицу Тајнопужева! 
Иако су анђели бескрајно мудри и добри, ипак се сви помало насмешише и зачудише: Какво је то задужење чувати пужеве?! То никад нико на Небу радио није од како је света и века!
...

ВИШЕ ИЛУСТРАЦИЈА