«Из Невенине душе и њених оздрављујућих прстију изникло је мало чудо, јединствена поема МАШТОВАНКА, лек за одрасле, а храна за децу.
Невена Витошевић спасава Машту и Дете у целом свету, и за будућност овога света.»

академик др Владета Јеротић,
психијатар и професор Теолошког факултета у Београду

 

«Пребогат књижевни језик и још раскошнији сликарски таленат. Невенина весела кичица, разиграна машта, развезани језик, непатворени дечји дух, о свему што пише и рише, раздрмаће вас из темеља. Као да сте одједном добили велику инјекцију оптимизма и доброте. Она је прави мађионичар: и језички и сликарски. Као од шале, док лупнеш дланом о длан, она измишља духовите кованице од којих вам је мило око срца. А о цртежима да и не говоримо. Празник су за око. Од Антићеве књиге за децу НАСМЕЈАНИ СВЕТ из 1955. године са генијалним и прелепим СОВИНИМ илустрацијама, ништа лепше и веселије, радосније и племенитије за око нисам видела. Требало је да прође безмало четири деценије да бисмо добили ову лепу књигу за децу, у којој се речи и слике складно допуњују и чине неразлучиву целину. Каква радост за децу ове земље!

књижевница Флорика Штефан

 

Када сам видела Невенине радове, та љупкост, непосредност, искре које зраче из њених слика, задивиле су ме. (...)
Видела сам много дечјих цртежа и слика. Ове Невенине слике и личе на најлепше радове талентоване деце. Ја то не бих умела. Хвала Невени.

Босиљка Кићевац, сликар и илустратор

 

„Свако ко није заборавио властито детињство и свако ко осећа потребу да се на неки начин окупа на кладенцу тога раздобља свог живота осетиће право задовољство од прелиставања „Маштованке“ Невене Витошевић. То је књига која као да је стигла из Вилинског царства, у којој је аутор кроз сопствену душевност пропустио све оно што чини свет дечијег краљевства, а у чему и ми одрасли, утонули у свакојаке муке и невоље, можемо да нађемо неку врсту душевне регенерације.“

Проф. др Мирослав Егерић

 

„Невена Витошевић, која је имала неколико самосталних изложби слика, каналисала је свој ликовни израз и почела да ствара искључиво слике за децу. Такав случај је, колико је познато, јединствен у свету. (...)
Као резултат појавила се монографија оваквих ликовних дела под именом „Маштованка“.
Варијације на теме флоре и фауне уз местимично апстрактне детаље и обличја, насликане живим бојама, веома складно укомпонованим  уз маштовите називе, красе педесетак страна ове раскошне књиге.
Литерарни део такође је незаобилазан: то су стиховни коментари појединих слика, тачније речено – песме о сликама.
Уметница својим делом позива дечји свет на заједничко маштање, открива им начине буђења креативности и отворена је, истовремено, да и сама из дијалога са читаоцима и гледаоцима, који јој се обраћају, тражи и сазнаје нове путеве маште...“

                                                                   Александар Чарапић
(Из текста Песме о сликама, „Политика“, 6. 11. 1994)

 

„Књига „Маштованка“ београдске сликарке и песникиње Невене Витошевић, која је настала на радост деце и осетљивих (како би то рекао Данило Киш), најлепша је и ликовно најбогатија сликовница на српском језику. (...)
Тек када будете видели својим очима „Маштованку“ Невене Витошевић и њене чаробне јунаке, тек тада ћете схватити да су ове похвале тој књизи само бледа сенка онога што ћете сами осетити прелиставајући је за себе и своју децу.“

                                                          новинарка Љубинка Живковић
(Из приказа у „Пан забавнику“, Нови Сад, јесен 1994)